Tweemaal per jaar organiseert de
Historische Vereniging Alphen aan den Rijn een excursie. Via deze pagina houden we u op de hoogte en leest u hoe u zich kunt aanmelden (zodra de inschrijving is geopend).

Eerstvolgende excursie               

 24 april 2018 naar Den Haag

Den Haag had nooit stadsrechten. Toch kreeg het al in de Middeleeuwen bestuurlijke instellingen die alleen in steden voorkwamen.
Prins Maurits wilde er een vestigingsplaats van maken, maar de Staten Generaal zagen dit als aantasting van de onafhankelijkheid van het bestuurscentrum van de Zeven Provinciën.
Den Haag kreeg van Lodewijk Napoleon in 1806 de eretitel Stad.

Wij varen met De Ooievaart door Den Haag. De schipper vertelt ons over de geschiedenis en de bezienswaardigheden waar we langs gaan.

Na de lunch rijden we naar de buitenplaats Hofwijck en museum Swaensteyn. Constantijn Huygens, een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw, liet in Voorburg het buiten Hofwijck bouwen. Het was bedoeld om bij te komen van de drukte van de Haagse politiek. Hij was tevens secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik en Willem II. Het huis en de bijbehorende tuin zijn door Huygens en Jacob van Campen ontworpen.
De bouw stond onder leiding van Pieter Post vanaf 1639. Swaensteyn is een van de oudste huizen in Voorburg. In 1512 was hier herberg De Swaen. Boven de voordeur prijkt een gevelsteen met een zwaan.
In 1632 werd Swaensteyn het Regthuys, waar Schout en Schepenen hun besluiten namen en waar huwelijken gesloten werden. Swaensteyn is nu een museum over de geschiedenis van Voorburg

Programma:
08.45 uur Verzamelen op Dillenburg (voldoende parkeergelegenheid)
09.00 uur Vertrek per touringcar
10.00 uur Aankomst restaurant Werelds voor koffie met gebak
11.00 uur Rondvaart
12.30 uur Lunch in restaurant Werelds
13.45 uur Vertrek naar Voorburg
14.15 uur Bezichtiging Hofwijck en Swaensteyn (in twee groepen)
17.15 uur Vertrek naar Alphen aan den Rijn
18.00 uur Verwachte aankomst (file !?)

De totale kosten van de excursie zijn: voor leden € 50,00 p.p., voor introducé € 55,00 p.p.
Maak uw betaling over op bankrekeningnummer NL69 RABO 0301 6140 08 t.n.v.: Historische Vereniging Alphen aan den Rijn o.v.v. excursie. Vermeld tevens uw telefoonnummer en uw e-mail (indien aanwezig), bent u vegetariër en al of niet in bezit van een museumjaarkaart. Mocht u na inschrijving verhinderd zijn, dan verzoeken wij u zelf voor vervanging te zorgen. Neem eerst contact op met de organisatie in verband met een eventuele wachtlijst. Vol is vol !!

Inlichtingen: Huub den Bandt, tel.: 0172 – 578292 of e-mail