Wie zijn uw voorouders en waar komen zij vandaan? Met familieonderzoek of genealogie kunt u dat uitzoeken. De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn heeft een werkgroep Genealogie die u meer kan vertellen over het doen van familieonderzoek. Voor feitelijke informatie voor uw eigen familieonderzoek kunt u het beste terecht bij de officiële archieven, het Centraal Bureau voor Genealogie of een van de vele websites over dit onderwerp.

Inloopmiddag

Elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur is er een inloopmiddag. Wilt u informatie over genealogie. Neem dan online contact op.

Volgende inloopmiddag is zaterdag 9 december 2023
Aanmelden is niet noodzakelijk maar gewenst om verzekerd te zijn van uitgebreide hulp door een van onze genealogen. e-mail:deverguldewagen@hetnet.nl 

GENEALOGIE ook ONLINE MOGELIJK

De werkgroep Genealogie wil zowel leden als niet leden graag van dienst zijn met adviezen en hulp  bij onderzoek naar voorouders. U kunt dus ook informatie online opvragen!

Kunnen wij u helpen?. Geef dan uw gegevens via e-mail aan ons door en u hoort van ons.

Wat kunnen we online:

 1.  

De werkgroep Genealogie heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. Door de corona-crisis zijn er enige tijd geen inloopspreekuren gehouden, maar konden onze leden wel vragen insturen.

De werkgroep Genealogie heeft voor Suze Mechelse, die een boek wilt samenstellen van de familiegeschiedenis, diverse onderzoeken gedaan

Zij schrijft:
In onze familie werd altijd verteld dat we ongeschonden de 2e WO zijn doorgekomen. Tot ik bij het nazoeken van onze familiegeschiedenis ontdekte dat achterneef Dirk Megchelse in 1945 in Buchenwald is overleden. Na het speuren op allerlei sites blijkt dat hij – een gelovig huisschilder-  in 1942 in Alphen is gearresteerd. Dan komen de vragen.. waarom, waar ging hij heen.. Als ik vastloop vind ik de werkgroep genealogie van de Historische Vereniging bereid om verder te zoeken. Ze hebben ervaring, kennen de nodige organisaties én hebben een netwerk van collega’s die helpen zoeken.  Binnen 6 weken is er een gedegen overzicht, aangevuld met gegevens van politierapporten, het Niod en bronvermelding. Voor zover er nog hiaten in de trieste geschiedenis zitten, krijg ik een handvat om verder te zoeken. Petje af… mijn vooroordeel dat genealogen alleen geschiedenis van eeuwen geleden nazoeken, blijkt achterhaald.
Suze Mechelse

Enkele voorbeelden uit dit onderzoek

 

Hier ziet u de werkgroep Genealogie aan het werk .

Studiezaal
Ook een bezoek aan onze studiezaal kan interessante aanvullende informatie voor uw familiegeschiedenis opleveren. Wat we voor u hebben:

 • oude foto’s, waaronder klassenfoto’s vanaf het begin van de vorige eeuw, deels met naam;
 • teksten uit oude Alphense kranten in een computerdatabase;
 • boeken over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn;
 • oude exemplaren van ons tijdschrift De Viersprong met mogelijk voor u relevante artikelen;
 • oude exemplaren van het blad van de historische werkgroep Zwammerdam.
 • Klik hier voor de index van onze boeken en van ons tijdschrift.

De volgende links kunnen nuttig zijn voor uw familieonderzoek:

 Genealogie websites met Alphense familie

 

 • henk.de.bie/Genea/
  Website met onder meer informatie over de families Schattenkerk, Eeftinck, Eeftinck-Schattenkerk en Kwakernaak in de negentiende eeuw woonachtig te Zwammerdam (Withenlust; Buitendorp) en Alphen aan de Steekterweg (Bierbrouwerij, Houtzaagmolen die later verkocht is aan Herngreen) .
 • https://vandenhoek.mijnstamboomonline.nl/
  De website van Cees Jan van den Hoek uit Alphen aan den Rijn bevat voornamelijk de voorouders van Cornelis Johannes van den Hoek (*1914) en Margje den Daas (*1913) die in juli 1939 in Alphen aan den Rijn in het huwelijk traden.

*) Als U ook een genealogische homepage hebt waarin personen uit Alphen aan den Rijn voorkomen kunt u zich opgeven bij de webmaster.