Wie zijn uw voorouders en waar komen zij vandaan? Met familieonderzoek of genealogie kunt u dat uitzoeken. De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn heeft een werkgroep Genealogie die u meer kan vertellen over het doen van familieonderzoek. Voor feitelijke informatie voor uw eigen familieonderzoek kunt u het beste terecht bij de officiële archieven, het Centraal Bureau voor Genealogie of een van de vele websites over dit onderwerp.

Inloopmiddag

Elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur is er een inloopmiddag. Wilt u informatie over genealogie: kom dan langs!   Aanmelden via ons e-mailadres is in verband met de Corona maatregelen verplicht. Ook als u gerichte vragen hebt, is het wel handig als u deze vooraf stelt. Dan kan mogelijk door de werkgroepleden al voorwerk worden verricht. 

Volgende inloopuur: zaterdag 14 november 2020

GENEALOGIE ook ONLINE

De Vergulde Wagen was gesloten, de maandelijkse inloopmiddag stamboomonderzoek ging dus niet door, MAAR de werkgroep Genealogie wil zowel leden als niet leden graag van dienst zijn met adviezen en hulp  bij onderzoek naar voorouders.

Kunnen wij u helpen?. Geef dan uw gegevens via e-mail aan ons door en u hoort van ons.

Geïnteresseerd? Klik dan hier

Wat kunnen we online: zie hieronder!
De werkgroep Genealogie heeft de afgelopen weken niet stil gezeten. Door de corona-crisis zijn er geen inloopspreekuren gehouden, maar konden onze leden wel vragen in sturen.
 De werkgroep Genealogie heeft voor een familie die is geëmigreerd naar Australië de Nederlandse [en Alphense] voorouders uitgezocht en kreeg onderstaande bedankbrief:

-----
 Thank you so much, I can't believe how much work everyone had done. I had been trying to find out who Gretel (Rommert sister) stayed with when the rest of the family came to Australia, which you've been able to provide. I'm amazed at how far back you've been able to go.

I really appreciate all of the work that you have done and please pass this on to everyone who has researched and worked on the investigation.
Thank you Jessica

De werkgroep is uiteraard blij dat het onderzoek gewaardeerd wordt, het was ook een leuk onderzoek om te doen.
Zie hieronder enkele aktesHier ziet u de werkgroep Genealogie aan het werk (klik op de foto voor een grotere afbeelding) .

 

Studiezaal
Ook een bezoek aan onze studiezaal kan interessante aanvullende informatie voor uw familiegeschiedenis opleveren. Wat we voor u hebben:

 • oude foto’s, waaronder klassenfoto’s vanaf het begin van de vorige eeuw, deels met naam;
 • teksten uit oude Alphense kranten in een computerdatabase;
 • boeken over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn;
 • oude exemplaren van ons tijdschrift De Viersprong met mogelijk voor u relevante artikelen;
 • oude exemplaren van het blad van de historische werkgroep Zwammerdam.

Klik hier voor de index van onze boeken en van ons tijdschrift.

Toegang  tot  verschillende genealogie-databases
De volgende links kunnen nuttig zijn voor uw familieonderzoek:

 Genealogie websites met Alphense families
 • www.familieboot.com
  Website van een groepje genealogen die zich met de familienaam Boot bezighouden. Niet alle families die die naam dragen zijn aan elkaar verwant. Een belangrijke en omvangrijke tak wordt gevormd door de familie Boot die al eeuwenlang rond Oudshoorn en Alphen gevestigd is.
 • henk.de.bie/Genea/
  Website met onder meer informatie over de families Schattenkerk, Eeftinck, Eeftinck-Schattenkerk en Kwakernaak in de negentiende eeuw woonachtig te Zwammerdam (Withenlust; Buitendorp) en Alphen aan de Steekterweg (Bierbrouwerij, Houtzaagmolen die later verkocht is aan Herngreen) .
 • https://vandenhoek.mijnstamboomonline.nl/
  De website van Cees Jan van den Hoek uit Alphen aan den Rijn bevat voornamelijk de voorouders van Cornelis Johannes van den Hoek (*1914) en Margje den Daas (*1913) die in juli 1939 in Alphen aan den Rijn in het huwelijk traden.
 • Groeneveld Delft Genealogie
  Genealogiesite van Hans Groeneveld
  In de database zitten o.m. meer dan 17.400 mensen met de naam Groeneveld (of een variant van die naam). Verder meer dan 21.700 mensen geboren in Alphen aan den Rijn (of vóór 1918 in Alphen, Aarlanderveen of Oudshoorn).

   

*) Als U ook een genealogische homepage hebt waarin personen uit Alphen aan den Rijn voorkomen kunt u zich opgeven bij de webmaster.