De buurtschap Gouwsluis lag aan weerszijden van de Gouwe op het punt waar deze in de Oude Rijn stroomt aan de Alphense (hoge) zijde.
Recente kaart van Gouwsluis. Bron: Plattegrond Alphen aan den Rijn van Citoplan.
Verkeer vanuit de richting Leiden ging over de Rijksstraatweg naar het oosten en doorkruiste Gouwsluis. De Gouwe-overgang werd gevormd door een dubbele en een enkele klapbrug via het Gouwe-eiland. Over de begrenzing van het gebied zijn diverse lezingen in omloop, zie ook De Viersprong nr.27:
- vanaf de Prinsenlaan tot de scheepswerf van Boot aan de Steekterweg
- vanaf de Vorselenburgstraat tot Steekterweg 288 / 89, net over de Gouwe
- vanaf het Rietveldse Pad tot het voormalige station Steekterweg 65
De bewoners uit de wijk waren tot in de jaren 1970 voornamelijk werkzaam bij de scheepsbouwer en motorenfabriek van Boot en kleine middenstanders verdienden er het dagelijks brood met hun nering. Met de grote schepen en het drukker wordende vrachtverkeer over water ontstonden problemen bij de bruggen, soms in de vorm van een aanvaring met de brug een andere keer liep een schip vast onder een niet geopende brug. Besloten werd een nieuwe beweegbare brug te bouwen, de Hefbrug, die in 1938 opgeleverd werd en tot op heden nog in gebruik is. De oude bruggen werden afgebroken, het eilandje verdween en de Rijksstraatweg werd verlegd. Vanaf dat moment waren de Gouwsluisseweg en de Gouwestraat doodlopende straten geworden en begon de teloorgang van de buurtschap. Middenstanders sloten hun deuren en bewoners vertrokken omdat hun woningen afgebroken werden en de Boot fabrieken dichtgingen. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is een start gemaakt met nieuwbouw in de wijk.